keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

WIKITTELYÄ


Olen kyllästynyt posterityyppisten ryhmätöiden teettämiseen. Ryhmät riitelevät, kuka joutuu piirtämään otsikon, kuka kirjoittamaan tekstin ja kuka saa pyöritellä peukaloitaan ja keikkua tuolilla. Jos ryhmät saa valita itse, joukossa on hyvin todennäköisesti se porukka, joka saa kahdessa tunnissa aikaiseksi vain piirroksen, joka ei liity mitenkään työn aiheeseen. Tieto työhön kopioidaan suoraan kirjasta tai - vielä kätevämmin - tulostetaan suoraan koneelta ankaran copy-paste-työskentelyn jälkeen. Tiedon prosessointi jää sivuseikaksi ja vain harvan harvaan päähän jää edes oman ryhmän aiheesta mitään mieleen. Tilanne oli toinen muinaisajalla ennen verkkoa, kun muistan itsekin hakeneeni tietoa ihka oikeasta kirjastosta tekeillä olevaan ryhmätyöhön.
Käytän yleensä parin viikon tunnit seiskaluokkien kanssa siihen, että pähkimme, mikä se verkko on, miten tietoa sieltä voi löytää ja mitkä ovat verkon edut tietokirjaan nähden ja toisin päin. Edellisinä vuosina olen kytkenyt tiedonhaun harjoittelun ryhmätyönä tehtävän esitteen tekemiseen. Tänä vuonna tehtiin toisin.
En todellakaan ole mikään erilaisten verkkosovellusten ekspertti. Siksipä wikimaailmaan tutustuminen vei hiukan aikaa. Lopulta valitsin projektin työkaluksi helpoimman mahdollisen alustan, joka löytyi osoitteestawww.jottit.com . Joka luokalle loin oman sivun, jolle tuli tiivistetyt työskentelyohjeet sekä linkit aiheiden mukaan nimetyille alasivuille. Sivut suojattiin salasanoilla. Jotta hommasta olisi tiedonhaun harjoittelun lisäksi tiedollistakin hyötyä, valitsin uskonnonopettajan kanssa yhdessä aiheeksi maailman uskonnot - niitä kun juuri uskonnossa käsiteltiin.
Kun tiedonhaun teoriaa oli pyöritelty luokassa tarpeeksi, esittelin luokassa, miten systeemi toimii ja mitkä ovat työskentelyn säännöt. Yksi tunti käytettiin siihen, että jokainen pääsi aloittelemaan työskentelyä atk-luokassa ja saatoin varmistaa, että kaikki osasivat päivitykset tehdä. Sen jälkeen pallo oli oppilailla: viikon päästä tarkastaisin tuotokset.
Kuluneen viikon aikana joku yksinäinen sankari kävi lisäilemässä sivuille omiaan, mutta vähemmän lempeän puhuttelun jälkeen homma sujui hienosti. Tuloksena on kolme sivustoa, joihin on koottu tarpeellinen tieto maailman isoista uskonnoista. Olen nyt oppilaiden kyvyistä vaikuttuneena käynyt harva se päivä ihailemassa tuotoksia ja mainostanut niitä koulumme muille opettajille. Edes sivustolla käytettävä HTML-kieli ei tuottanut ongelmia, vaikka sitä aluksi pelkäsinkin.
Tänään kävin luokkien kanssa palautekeskustelua projektista ja katsoimme yhdessä tuotoksia (sekä tietenkin niiden lähdemerkintöjä). Kaikki oppilaat olivat innoissaan työskentelymuodosta ja halusivat ehdottomasti tehdä vastaavia projekteja jatkossakin. Heidän mukaansa homma sujui hyvin, koska työtä sai tehdä, kun siihen aikaa oli - ja koska samaan aikaan saattoi facebookata ja kuunnella musiikkia.
Käsin tekemisellä ja kasvokkain kommunikoinnilla on paikkansa ja aikansa. Aikansa on myös sillä, että niitä postereita ei nykerretä tunneilla vain siksi, että niitä on aina tehty, vaan tartutaan rohkeasti uusiin välineisiin. Ehkä ensi vuonna sitten kokeilemme sitä bloggausta. (3/2011)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti